Kdo pa sta Ana in Froga, sprašujete? Na to vprašanje bi vam najbolje odgovorili nadobudni bralci in bralke zadnje triade, ki so se lepega popoldneva pozno jesenskega petka, 25. 11. 2022, zbrali v šolski knjižnici Osnovne šole Franca Lešnika – Vuka Slivnica pri Mariboru. Tam sta jih pričakala slovenska gledališka igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh, ki sta zaigrala strip Ana in Froga, izšel pri založbi VigeVageKnjige. »Uh, smo se nasmejali!« »In potem smo se pogovarjali še o poklicu igralca, igralke.« »Ni nam zmanjkalo vprašanj.« Izrazi navdušenja kar dežujejo.

Po igri se je mladež razdelila v tri skupine. V prvi so dekleta pod vodstvom učiteljice Petre Trstenjak pisala zgodbe, pravzaprav kar kratka dramska dela, ki so jih pod vtisom videne predstave zvečer uprizorila za sovrstnice in sovrstnike. Druga skupina se je z učiteljico Vojko Miklavc poigravala z besedami in ustvarjala stripe na znane in izmišljene šale ter pripravila razstavo. V tretji pa so se fantje in dekleta z učiteljico Stašo Grilc lotili priprave večerje, slastnih, omamno dišečih, s čokolado in z marmelado namazanih – palačink!

Večer je minil kot bi mignil. V telovadnici smo »razgrnili« blazine, pogasili velike luči in se z naglavnimi lučkami podali na potovanja v knjige. Zadnje, maratonke, so potonile v spanec ob zgodnji tretji uri, lahko noč! Kljub temu, da je bila noč precej mirna, nekdo vseeno ni zatisnil očesa prav do jutra. Naša draga knjižničarka Jožica Korpar, ki je nad vsem bdela od ideje do zadnjega dela.

Vtisi učencev

»Nekoč, nekdaj, ne vemo kje … Tako se začnejo vse pravljice. Tako se je začela tudi naša magična noč branja. Ko smo prišli v čaroben kraj, kjer se začnejo vse bralne poti. Z Ano in Frogo smo doživeli zabavno obujanje spominov. Potem smo se tudi sami preizkusili v različnih veščinah. Imeli smo se super in ustvarjali na zabaven način. Verjamem, da smo vsi uživali, vsak posebej na svoj edinstven način. Čez noč smo se preizkusili v prav posebnem tekmovanju –  vzdržljivosti v branju. Sama sem žal prehitro zaspala. Ta noč je bila zame res lepo doživetje in vem, da bo ostal res lep spomin.«  (Hana)

»Noči branja si nisem predstavljala tako, kot sem jo doživela. Bilo je čarobno in vredno doživetja. Vesela sem, da sem bila del tega. Nastop Ane in Froge je bil odličen, pa tudi predstave in zgodbe učencev so bile zabavne. Hvala za to doživetje.«   (Mia)                                                                                            

»Ne bodi žalosten, da se je končalo, bodi srečen, da se je zgodilo. Pri noči branja mi je bilo najbolj zanimivo to, da smo lahko spali v šoli in brali, dokler nismo zaspali.« 

»Bilo je naravnost magično. Zelo pozitivno me je presenetilo, saj si nisem predstavljala, da bo tako. Bilo mi je všeč, uživali smo vsi, starejši in tisti malo mlajši.  Če bi lahko, bi to še enkrat ponovila. Ta dogodek mi bo za vedno ostal v spominu. Bila je neka nova izkušnja.« (Zala)                                                                 

»Od nekdaj sem si želela spati v šoli. Super mi je bilo, ko smo ustvarjali. Tudi gosta sta bila zelo zabavna in sta nas nasmejala. Prvič sem brala v temi s svetilko.«

»Bilo mi je zelo všeč, da smo pekli palačinke, risali in pisali zgodbe.«

Zapisala učiteljica Vojka Miklavc

Fotografije: Jožica Korpar, Petra Trstenjak

Dostopnost
Better Tag Cloud