Na delovno soboto so se na naši šoli in v njeni okolici zgodile spremembe – v odnosih, okolju in v skrbi za okolje ter za ljudi. Potekale so različne delavnice, ki vzbujajo in spodbujajo ljubezen do okolja. Tem delavnicam je sledila čistilna akcija in urejanje okolice šole. Učenci so uredili učilnico na prostem, učno čutno pot, pometli in uredili igrišča ter koše za smeti. Okolica naše šole nam je zdaj res v ponos!

Ker je bil 6. april tudi Dan za spremembe, smo želeli okrepiti občutke solidarnosti in povezanosti. V ta namen so šestošolci medse povabili manjšo skupino varovancev doma upokojencev in z njimi ustvarjali na likovni in literarni delavnici. Občutki medsebojne povezanosti, spoštovanja in hvaležnosti so ta dan v šoli pričarali posebno, toplo vzdušje. Učenci so »nemo« prisluhnili zgodbam starejših in morda postali hvaležnejši za dobrine, ki jim jih ponuja današnje življenje.

Sedmošolci in devetošolci so izkoristili toploto pomladanskega sonca in se peš odpravili do Letališča Edvarda Rusjana. Spotoma so pobrali še odpadke, ki so ležali ob poti. Osebje nas je lepo sprejelo in nam podarilo izjemno izkušnjo.  Najprej so nam pripovedovali o osebi, po kateri je letališče poimenovano. Nato smo si ogledali javni del potniškega terminala, predstavili so nam odpravo prtljage in kako poteka varnostna kontrola. Spoznali smo tudi, kako poteka osebni pregled potnikov na letališču. Učitelj Žiga je moral kar trikrat skozi prehodni detektor kovin. Gasilci so nam predstavili letališko gasilsko vozilo, ki je demonstriralo gašenje z vodnim curkom. Učenci so lahko zlezli vanj in posneli nekaj selfijev. Imeli smo srečo, saj je bil na ta dan tam prisoten tudi vojaški helikopter. Vojak je na zelo zanimiv način opisal delo vojaškega pilota in razkazal notranjost helikopterja. Učenci so mu navdušeni prisluhnili. Nazadnje smo se sprehodili še do Spartana, transportnega vojaškega letala, in posneli skupinsko fotografijo.

Osmošolci so sprejeli povabilo lekarne Slivnica in spoznali delo v lekarni ter njeno notranjost. Menim, da je izjemno zanimiva predstavitev spodbudila marsikaterega učenca, da bo prihodnje leto razmislil o tem poklicu. Po predstavitvi so učenci prejeli v dar magnezijeve vrečke in se vrnili v šolo, kjer so jih pričakali dijaki Srednje šole za kemijo in farmacijo, ter jim približali šolanje za farmacevta. Skupaj z učenci so izvedli zanimive kemijske poskuse. V zadnji uri so učenci spoznavali nevarne kemikalije v izdelkih za osebno higieno, prednosti naravne kozmetike in kako pravilno ločevati embalažo kozmetičnih izdelkov.

Tudi učenci iz nižjih razredov so bili zelo dejavni. Kaj vse so počeli, si poglejte v prispevku BK TV na povezavi: 

Prispevek BK TV – Delovna sobota

Sončno soboto smo izkoristili za delovno druženje, pridobili smo raznovrstno znanje in zadovoljni ter bogatejši za novo izkušnjo odhiteli domov na sobotno kosilo.

Ines Gorenšček, vodja DD

 

 

Dostopnost
Better Tag Cloud