Vsi dobro vemo, da je učenje na daljavo odvisno od računalnikov, ki pa se lahko tudi pokvarijo. Vendar pa smo na naši šoli pred tem brez strahu, saj bi se v tem primeru zatekli po nasvet k našim učencem Jaši, Ajdi, Maticu, Ariani in Lari. Ti učenci se namreč spoznajo na uporabo računalnika, ki pa je nepokvarljiv. Imenuje se abakus – starodavno leseno orodje za računanje.

Da jim naloge hitrostnega računanja s pomočjo ”abakus mentalne aritmetike” gredo res dobro od rok, so dokazali na 6. Mednarodnem tekmovanju Brainobrain. Tekmovanje je potekalo v soboto 9. 1. 2021 preko spleta, med seboj se je pomerilo kar 25.000 otrok iz 45 različnih držav. Ariana Valek in Jaša Golob sta prejela zlato odličje, Ajda Hajšek, Matic Hajšek in Lara Valek pa so osvojili srebrno odličje. V sam vrh tekmovanja so se uvrstili tudi drugi mariborski brainobrainovci, priborili so si kar 3  pokale ”champion” (gre za najvišjo nagrado), 14 zlatih medalj in 57 srebrnih odličij.


Osupljivo spretnost – hitro računanje v mislih, so s pomočjo abakus mentalne aritmetike spoznali in izurili v obšolskem programu Brainobrain. V ta program se vključujejo otroci od 4. do 14. leta starosti, že najmlajši pa se tam naučijo izjemnih sposobnosti hitrega seštevanja, odštevanja, množenja in deljenja večmestnih števil. Poleg tega osvojijo tudi zelo pomembne veščine, kot so urjenje spomina, osredotočenost, kreativnost, vizualizacija, samozavest in razmišljanje izven okvirja.

Zahvaljujemo se Mateji Car, vodji in trenerki Brainobrain centra Maribor, za posredovane informacije.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem za izvrstne dosežke! Zelo smo ponosni na vas!

Zapisala,

Tanja Donko

Dostopnost
Better Tag Cloud