V letošnjem letu naša šola sodeluje v Erasmus+ projektu Think Green!, v katerega so vključene še šole iz Poljske, Romunije, Portugalske in trenutna gostiteljica Colegio Esolapias Santa Engracija iz španske Zaragoze. Lara Breznik, Lionel Berisha, ravnatelj Franc Gosak in učiteljica Vojka Miklavc smo se na pot odpravili v soboto sredi noči ter v Zaragozo prispeli pozno popoldan. 

Nedeljo smo preživeli v oblačnem Madridu, ki nas je navdušil s sproščenostjo ljudi, z živahnostjo in lahkotno energijo življenja na ulicah in trgih, s čudovitimi monumentalnimi zgradbami, najbolj pa s slanimi in sladkimi kulinaričnimi doživljaji. Še dolgo bomo nosili v sebi občutek radosti ob prvih churrosih, ki smo jih namakali v čokoladno omako v pokriti tržnici, zunaj pa je nežno deževalo. Zvečer so mladinci petih dežel prvič sedli za skupno mizo in zasejali seme novih prijateljstev.

Ponedeljek nas je popeljal po res prijazni šoli naših gostiteljev. Ogledali smo si, kako poteka pouk, poslušali o različnih projektih in se ob skupnem kosilu spoznavali. Popoldan smo se zapodili v velik trgovski center, ličila, oblačila, vsak od nas je v svoj španski dom odnesel nekaj novega, tudi za spomin.

Včeraj smo obiskali muzej mobilnosti. Domuje v čudežni zgradbi, ki jo je projektirala Zaha Hadid. Stari in novi avtomobili, simulacije vožnje, potovanje v prihodnost, do novih spoznanj skozi igro. Muzej je postavljen v moderno okolje, ki so ga na mestu razpadajočega industrijskega področja, postavili v času Expa 2008. Navdihujoče! 

Zaragoza je veliko mesto, a deluje kot majhna vas. Ljudje so prijazni, nasmejani, glasba v restavracijah izvablja dobro voljo in spomine, promet poteka gladko, brez zastojev, semafor pomežikne v pozdrav. Nad ulicami se dvigujejo veličastne stare zgradbe z značilnimi aragonskimi pročelji in balkoni, mesto je posejano s kipi, tramvaji mirno predejo, korak je sproščen.

Dan pričenjamo zgodaj. Le kam nas zapelje? Smo na polovici doživetja, ki so ga za nas pripravili gostoljubni Španci. Prijateljstva so topla in trdna. Hola! 

Fotogalerija

 

Pripravila: učiteljica Vojka Miklavc

Dostopnost
Better Tag Cloud