Besedam je treba vdahniti življenje, jih negovati – jim dati barvo, jim dati svežino in moč in glas in pomen. Torej ni dovolj, da se pesmi zgolj naučiš na pamet in skandiraš verz za verzom, sekaš ritem in povzdigneš glas samo na koncu verza … ne, ne, ne, če pesmi ne razumeš in je ne občutiš, je vsaka na pamet naučena beseda vredna toliko kot igra brez igralcev.

Po navadi se znamo čustveno odzivati – zakričati, zašepetati, zaprositi, pohvaliti, se potožiti, tolažiti, se začuditi – pred publiko pa pozabimo na čustva, mimiko in kretnje in ostanemo v nepojasnjenem krču.

Ko si mlad, si vedoželjen, vznesen, vznemirjen, neučakan, v nenehnem pričakovanju, ustvarjalen, igriv in pogumen. Taki so učenci, ki so se drznili preizkusiti v deklamiranju pesmi za razpisan deklamatorski natečaj Župančičeva frulica.

V mesecu marcu sva z. go. Karmen Soban pripravili »predizbor« za mlade deklamatorje Župančičeva frulica, avdicijo, na kateri so se šestošolci lahko dokazali v svojih govornih spretnostih, glasovnih veščinah in občutenju pesniškega jezika v pesmih Davida Bedrača.

Mladi deklamatorski pogumneži so deklamirali izbrane pesmi s posebno tenkočutnostjo, gibkostjo zvoka in senzibilnostjo, s prepričljivo držo in naju nagovarjali skozi pesniške figure, zvočnost in lastno interpretacijo.

Deklamatorji, ki so se udeležili predizbora:

Aina Meglič, Karina Jakolič, Karolina Jovanović, Živa Urh, Mia Praznik, Lionel Berisha, Tisa Breznik, Ana Dogša.

Deklamatorji, ki so se uvrstili na deklamatorski natečaj Župančičeva frulica, in katerih posnetke sva posredovali komisiji Župančičeve frulice, so:

Aina Meglič, Karina Jakolič, Živa Urh in Lionel Berisha.

Sedaj neučakani čakamo na rezultat in močno držimo pesti.

Vsem deklamatorjem čestitava in jim želiva, da bi še naprej negovali občutek za izrazno moč besede.

Petra Trstenjak in Karmen Soban, mentorici

Dostopnost
Better Tag Cloud