NOČ KNJIGE 2020

 Kdaj: Svetovni dan knjige, 23. april 2020 ter ves april in maj

Kje: doma, v naravi in v virtualnem prostoru interneta in družabnih omrežij

Dragi prijatelji Noči knjige!

Nenavadna je letošnja Noč knjige. Nepredvidljiva. Že februarja je pronicala na obzorje, a hipoma izginila. Prekrile so jo meglice skrbi za sočloveka, za naš jutri. Med svitom in temo smo se – ujeti med štirimi zidovi – privajali na nov način življenja. Kar naenkrat smo ob ujetosti odkrivali že dolgo prikrite prostranosti – med njimi tudi knjižne. In slutnjo, da Noči knjige ne bo, je prevzela neskončnost knjižnega obzorja. Močna zvezda je vzšla. Nenadoma nas je predramila. Kljub vejam grenke oljke smo začutili, da Noč knjige bo. Za vse generacije in vse kotičke bivanja. Naj nova ladja najde pot do slehernega izmed vas!
Noč knjige se torej zgodi tudi letos, pa čeprav v izrednih razmerah. Letošnja Noč knjige se prične v aprilu, najizraziteje bo zasijala 23. aprila, ko praznujemo Svetovni dan knjige ter na večer tega datuma vseslovensko (in vse bolj mednarodno) Noč knjige, nato pa bomo knjižnonočno praznovanje podaljšali še skozi ves maj, med drugim tudi z natečajem Noč pisanja.

Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija sedmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta. Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne in odprtokodne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Letošnja Noč knjige se glede na razmere iz najrazličnejših javnih prostor seli v domove vseh vas, soustvarjalcev Noči knjige, v naravo ter v virtualni prostor interneta in družabnih omrežij. Noč knjige tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Noč knjige v izrednih razmerah … BO!

Ker je torej druženje v živo omejeno, se selimo na domove, v naravo in v virtualne svetove. V času trajanja Noči knjige ste najlepše vabljeni k sodelovanju: ustvarjajte lastne literarne svetove in jih delite s skupnostjo bralskih navdušencev. Letos vas posebej vabimo, da vtise o potovanjih po knjižnih svetovih delite v obliki avdio in video posnetkov: vnaprej lahko pripravite posnetek lastne pesmi, kratke zgodbe, pravljice, odlomka iz romana, literarne recenzije, navdihnjenega razmisleka o času tu in zdaj, ali pa na ta način posnamete in poustvarite odlomek iz katere vam ljubih knjig.

Poskusite se lahko tudi v spletnem predvajanju v živo (»online streaming« na Knjigi obrazov in drugje), ustvarite spletno zgodbo (»story«) na Instagramu ali organizirate knjižni večer s prijatelji preko katerega od platform, ki omogočajo komuniciranje na daljavo, kot so Skype, Houseparty, Zoom, FaceTime in drugi. Knjižni klub v času korone preko Zooma? Zakaj pa ne! Še več idej prihaja še ta teden v posebnem Vodniku po Noči knjige v izrednih razmerah, spremljajte nas!
Najpomembnejše navodilo od vseh je: naj fantazija, navdih in ustvarjalnost sežejo daleč preko meja štirih sten, v širna vesoljna sozvezdja skupnosti knjigoljubcev, bralk in bralcev, književnic in književnikov, pesnikov in pesnic, literarnih kritikov, spletnih blogerjev, knjižničarjev, založnikov, ilustratorjev, antikvarjev, oblikovalcev, tiskarjev, knjigovezov, ustanov in organizacij, ki se posvečajo knjigi – vseh tistih, za katere se svet brez knjige ne bi vrtel. Meja je šele nebo … ki je brezkončno.

Fokus noči knjige 2020

Edinost, sreča, sprava. Te besede je Slovencem na srce polagal naš veliki romantični pesnik za vse čase. Letos obeležujemo 220-letnico rojstva Franceta Prešerna. Kako nas Prešeren navdihuje na pragu tretjega desetletja 21. stoletja?

Vodnik po Noči knjige v nenavadnih razmerah

Ta hip znotraj ožje ekipe intenzivno pripravljamo Vodnik za Noč knjige v nenavadnih razmerah, ki bo na razpolago v spletni pdf različici. Poln je sijajnih idej – knjižnih bleščic, iskric in žarkov –, ki vam bodo v pomoč pri pripravi Noči knjige v času korone. Pričakujemo, da ga bomo z vami delili že ta petek – spremljajte nas na družabnih omrežjih in ne spreglejte prihodnjih novičnikov!

Noč pisanja 2020

Z Nočjo pisanja letos spodbujamo literarno ustvarjanje za vse generacije. Pisali bomo na temo Ujeti med štirimi zidovi – zgodbe in pesmi iz samoizolacije. Vaše prispevke lahko objavljate samostojno na družabnih omrežjih in drugje, ljubo nam bo, če jih označite z zaznamkom #nocpisanja2020. Lepo vabljeni tudi, da nam jih pošiljate na e-naslov nocknjige@gmail.com. Vaše prispevke bomo objavili na spletni strani Noči knjige, najzanimivejše pa tudi delili na našem profilu na Knjigi obrazov. Več informacij o Noči pisanja sledi v Vodniku.

Delite svoje občutke z drugimi. Zagotovo bodo nekoč pomemben dokument časa.

Spletni knjižni sejem

Zaradi vsesplošne karantene bomo letošnji knjižni sejem organizirali v obliki spletnega sejma na strani Noč knjige. K sodelovanju vabimo vse založnike, samozaložnike, knjigarje in antikvarje, ki se želijo priključiti. Prijavnica za spletni knjižni sejem je že aktivna. Ko in v kolikor bodo razmere omogočale, bomo knjižni sejem izpeljali tudi v Parku Zvezda v Ljubljani. Spremljajte nas – obveščamo tukaj, na Knjigi obrazov in Tviterju.

V maju bodo prijateljsko štafeto spletnega knjižnega sejma prevzeli tudi Slovenski dnevi knjige. O podrobnostih vas obvestimo!

 Mednarodna Noč knjige

V sklopu Mednarodne Noči knjige letos prvič (a ne zadnjič!) organiziramo poseben projekt, poimenovan Misli iz vseh kotov sveta. Besedo bomo dali avtorjem, pisateljem, pesnikom in mislecom iz Latinske Amerike, Afrike, Bližnjega Vzhoda – območjem, ki jih je Zahod tako zelo ozkogledo razglasil za drugi ali tretji svet. V največji možni meri si bomo prizadevali vključiti ljudi, ki živijo in ustvarjajo v domorodnih skupnostih in katerih pogledi so danes po krivici spregledani. Sodelujoči bodo posneli videe, v katerih bodo prebrali del svojega dela, ali pa bodo z nami preprosto delili svoje misli in poglede na svet, mi vsi pa bomo imeli priložnost, da se, tako kot se to zgodi z branjem knjig, skupaj z njimi odpravimo na miselno potovanje preko vseh meja.

Vaši predlogi so dobrodošli!

Če se vam utrne kakšna fina idejna iskrica, kako bi še lahko praznovali Noč knjige v trenutnih razmerah, bomo nadvse veseli, če jo delite z nami. Vaše predloge bomo sproti objavljali na spletni strani in ostalih družbenih platformah Noči knjige. Pišite nam na nocknjige@gmail.com, nabiralnik je odprt in željan vaše pošte!

Spremljajte nas na …

Želimo vam čudovito, neustrašno, iskrivo, sobivajočo in življenje praznujočo Noč knjige.

Ko se knjižni praznik prične, pa lahko noč … in tisoč in eno knjigo za pomoč!

Ekipa Noči knjige 2020

 

Častni pokrovitelj projekta: UNESCO – komisija za Slovenijo

Nosilca projekta: Društvo festival Sanje in Založba Sanje

Partnerja projekta: Javna agencija za knjigo RS in Slovenski dnevi knjige

Podporniki: prireditelji in nastopajoči širom Slovenije in po svetu

Medijski pokrovitelj: RTV Slovenija ter Napovednik

 

Dostopnost
Better Tag Cloud