Pred nekaj meseci je bil izpred naše šole odtujen kip Franca Lešnika – Vuka, kar nas je kar pretreslo. Nismo mogli verjeti, da je nekdo ukradel simbol, ki predstavlja tako pomemben del naše zgodovine in dediščine. 

Zato smo toliko bolj veseli, da smo skupaj našli način, kako lahko ob 100-letnici rojstva Franca Lešnika – Vuka pred šolo postavimo nov kip narodnega heroja.

V petek, 26. 4. 2024, smo svečano odkrili kip, ki ga je izdelal g. Srečko Ornik, po heroju je naša šola z velikim ponosom tudi poimenovana. Občinstvo so pozdravili in nagovorili ravnatelj šole g. Franc Gosak, predsednik krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Hoče – Slivnica dr. Martin Kramar in župan Občine Hoče – Slivnica dr. Marko Soršak. Učenci naše šole so pripravili kratek kulturni program. 

Ta kip ni le simbol zgodovine, je tudi opomnik za nas v šolskem okolju. Imamo privilegij, da se učimo iz preteklosti in nalogo, da si skupaj z mladimi prizadevamo za boljšo prihodnost. V šoli se učimo o zgodovini države in o ljudeh, ki so se borili za našo svobodo. Kip nas še posebej opominja, da so bili med njimi tudi mladi ljudje, ki so se pogumno borili za svoje ideale.

Prispevek BK TV

 

Maja Vargazon

Dostopnost
Better Tag Cloud