»Ko je rekel, da naroda ni, so se smejali; ko je rekel, da kulture ni, so kimali; oj, in kimali so na tak lenoben način, kakor da hvalijo starodavno resnico … Na srce mi je kanilo kakor solza. Zmerom več ljudi je na svetu, ki vedo, da je nekje med drugimi narodi tudi slovenski narod. Nekateri učenjaki nas že razlikujejo od Hrvatov in Slovakov; celo neki Francoz nas je že razodel. Polagoma, toda neprenehoma se širi spoznanje, da smo

Ivan Cankar: Bela krizantema

V torek, 6. 2. 2024, je v Vegec-u v čast kulturnega praznika pod okriljem Društva upokojencev Slivnica potekala prireditev. V enournem programu so se kulturni ljubiteljski zanesenjaki poklonili Francetu Prešernu, učenci naše šole pa so jim pričarali ščepec časa, v katerem je živel Prešeren. V kratkem prizoru sta Prešeren (Tin Praznik) in Julija (Ema Kline) odigrala lik svobodomiselnega pesnika in ubogljive hčerke, ki je klonila pod težo materinih očitkov zaradi objave Sonetnega venca v tedanjem Ilirskem listu.

Vokalna skupina Vivace (Nika Lah, Mia Praznik, Karolina Jovanović, Aina Meglič in Karina Jakolič) pa je njihov program obogatila še z dvema pesmima (Prešernov dan in Ena ptička priletela).

Vpetost mladih v kulturni program zanika tezo iz Cankarjevih časov, da ni slovenskega naroda in slovenske kulture, in hkrati dokazuje, da se za njuno prihodnost ni treba bati.

 

Karmen Soban

Dostopnost
Better Tag Cloud